Personeel van de Koninklijke Marechaussee en politieagenten gaan vanaf volgend jaar de politie van Zuid-Soedan begeleiden en trainen. De manschappen zullen deelnemen aan de United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS).
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag gemeld. De Tweede Kamer schaarde zich donderdag in meerderheid achter het kabinetsbesluit om deel te nemen aan een VN-missie in het Afrikaanse land.
Nederland stuurt maximaal 30 militairen en agenten naar Zuid-Soedan. Ze zullen hun trainingsmissie ongewapend uitvoeren en voornamelijk worden beschermd door VN-militairen uit Afrika en Azië.
Volledige aanpak
Nederland kiest bij de trainingsmissie in Zuid-Soedan voor een zogenoemde "volledige aanpak". Naast de opbouw van het politieapparaat worden mogelijk ook deskundigen ingezet op terreinen als rechtstaat en mensenrechten.
Het ministerie van Defensie zegt dat Nederland daarmee kiest voor "een geïntegreerde benadering van stabiliseren en de-escaleren, capaciteit opbouwen en het aanpakken van de oorzaken van het conflict".
UNMISS
De Nederlandse deelname aan de United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS), zoals de missie heet, past in de bredere inzet voor de toekomst van het wankele land.
Nederland draagt via ontwikkelingssamenwerking met 75 miljoen euro per jaar bij aan de opbouw van de rechtsstaat, betere watervoorziening en voedselzekerheid in Zuid-Soedan, dat dit jaar onafhankelijk is geworden van Soedan.
Nederland droeg tot 9 juli bij aan UNMIS, een eerdere missie van de Verenigde Naties in het Noord-Afrikaanse Soedan. Deze missie eindigde toen Zuid-Soedan onafhankelijk werd van het noorden.