woensdag 2 mei 2012

Deelnemers politiemissie Zuid-Soedan op plaatsen van bestemming

Het grootste deel van de Nederlandse militairen dat deelneemt aan de missie UNMISS van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan is op de plaats van bestemming gearriveerd.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft dinsdag gemeld dat de soldaten zijn geplaatst in de plaatsen Aweil, Malakal, Rumbek, Yambio, Torit, Nimule en de hoofdstad Juba.

Eind deze week zullen de laatste twee leden van de Koninklijke Marechaussee die deelnemen aan deze trainingsmissie naar Raga reizen.

Een eenheid van 16 Nederlandse soldaten en 3 politiefunctionarissen vertrok vorige maand vanaf Schiphol richting Zuid-Soedan. Ze gaan daar politieagenten trainen en monitoren voor de VN-missie UNMISS.

De groep vloog eerst naar Oeganda om een cursus van de Verenigde Naties te volgen.

Vervolgens zouden ze doorvliegen naar Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Daar werd op het UNMISS-hoofdkwartier de definitieve werklocatie bepaald.

De Nederlandse deelname aan UNMISS, de United Nations Mission in the Republic of South Sudan, duurt 2 jaar, mits de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het mandaat na 9 juli 2012 verlengt.

De missie heeft tot doel om de nieuwe regering te helpen bij de opbouw van de staatsstructuren en het versterken van vrede en veiligheid in het Afrikaanse land.

Nederland stuurt maximaal 30 soldaten en agenten naar Zuid-Soedan. Ze zullen hun trainingsmissie ongewapend uitvoeren en voornamelijk worden beschermd door VN-soldaten uit Afrika en Aziƫ.

Zie ook:
Militairen en agenten onderweg naar Zuid-Soedan voor VN-missie UNMISS