woensdag 6 februari 2013

Instructeurs missie Zuid-Soedan trainen politieagenten

Nederlandse instructeurs hebben afgelopen week een basistraining onderzoeksvaardigheden gegeven aan politieagenten in Zuid-Soedan. Dat gebeurde in samenwerking met het met Nederlands ontwikkelingsgeld gesteunde Safety and Access to Justice-project.

De training vond plaats in Bor, de hoofdstad van de staat Jonglei in Zuid-Soedan, zo meldde dinsdag een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Defensie bericht dat er dagelijks aan 15 tot 20 Zuid-Soedanese politieagenten en rechercheurs les werd gegeven in basisvaardigheden als rechercheren en strafrechtelijke onderzoeken.

De Engelstalige les werd door een bereidwillige student vertaald.

Er bleek veel kennis aanwezig bij de cursisten. De training werd afgesloten met een officiƫle certificaatuitreiking.

UNMISS
Nederland draagt sinds maart 2012 bij aan de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS).

Naast 3 burgermedewerkers die via het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn uitgezonden, bestaat de bijdrage uit militairen en politie-instructeurs.

7 stafofficieren zijn op het hoofdkwartier in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, geplaatst. 17 marechaussee en politie-instructeurs zijn aan het werk bij de politieafdeling van de missie UNPOL.

De deelnemers aan de missie werken verspreid over Zuid-Soedan, net als 2 Nederlandse liaison-officieren die de contacten tussen het Zuid-Soedanese leger en de missie onderhouden.